forside: Forskelle mellem versioner

Fra Skrivekunst.dk
No edit summary
Linje 23: Linje 23:
</div>
</div>


...&nbsp;bør&nbsp;du&nbsp;blive bevidst om hvilken [[genre]] din [[fortælling]] indskriver sig i.
...&nbsp;kan det være en fordel&nbsp;at&nbsp;blive bevidst om hvilken [[genre]] din [[fortælling]] indskriver sig i.


[[Handling]]en i en fortælling er resultatet af de [[konflikt]]er som [[person]]erne udsættes for i et bestemt [[miljø]] (der kan være i [[worldbuilding|en anden verden]]) fortalt fra en bestemt [[synsvinkel]] – og fortællingens [[koncept]] er den rammende opsummering af det hele. Enhver fortælling består af en streng af [[scene]]r hvis udførelse er afhængig af [[tone]] og [[stil]], og ofte er veludført [[dialog]] en af de vigtigste ingredienser. Efterhånden som fortællingen tager form, kan du også overveje hvad den underlæggende [[grundsætning]] er og hvilke [[tema]]tikker der er på spil, men mange forfattere vælger først at gøre dette efter første udkast.
[[Handling]]en i en fortælling er resultatet af de [[konflikt]]er som [[person]]erne udsættes for i et bestemt [[miljø]] (der kan være i [[worldbuilding|en anden verden]]) fortalt fra en bestemt [[synsvinkel]] – og mange fortællinger har et opsummerende [[koncept]]. Enhver fortælling består af en streng af [[scene]]r hvis udførelse er afhængig af [[tone]] og [[stil]], og ofte er veludført [[dialog]] en af de vigtigste ingredienser. Efterhånden som fortællingen tager form, kan du også overveje hvilke [[tema]]tikker der er på spil hvad og hvad en underlæggende [[grundsætning]] kunne være, men mange forfattere vælger først at gøre dette efter første udkast eller holder sig helt fra det.


Der er mange forskellige [[software|apps]] du kan benytte dig af som forfatter, men [[Scrivener]] er manges favorit. Hvis du gerne vil slippe for distraktioner, kan en [[skrivecomputer]] også være et godt redskab.
Der er mange forskellige [[software|apps]] du kan benytte dig af som forfatter, men [[Scrivener]] er manges favorit. Hvis du gerne vil slippe for distraktioner, kan en [[skrivecomputer]] også være et godt redskab.

Versionen fra 21. mar. 2023, 13:21

Skrivekunst.dk er et leksikon over fortællekunsten hvor Bjarke Sølverbæk løbende samler gode råd om skrivehåndværket ind som forhåbentlig også kan hjælpe dig med at blive en bedre forfatter. Du kan følge Skrivekunst.dkfacebook.jpgFacebook og på instagram.jpgInstagram.

Før du skriver ...

... bør du arbejde dig frem mod at blive kreativ, motiveret og produktiv, og det bliver du ved at skabe gode rammer for dit forfatterliv. Der kan også være brug for research, øvelse og inspiration inden du for alvor går i gang med at skrive din fortælling.

Du bør også læse andre forfatteres skønlitteratur for selv at blive bedre til at skrive, og der mange bud på hvad du bør læse.

Når du skriver ...

HandlingKonfliktPersonerMiljø

... kan det være en fordel at blive bevidst om hvilken genre din fortælling indskriver sig i.

Handlingen i en fortælling er resultatet af de konflikter som personerne udsættes for i et bestemt miljø (der kan være i en anden verden) fortalt fra en bestemt synsvinkel – og mange fortællinger har et opsummerende koncept. Enhver fortælling består af en streng af scener hvis udførelse er afhængig af tone og stil, og ofte er veludført dialog en af de vigtigste ingredienser. Efterhånden som fortællingen tager form, kan du også overveje hvilke tematikker der er på spil hvad og hvad en underlæggende grundsætning kunne være, men mange forfattere vælger først at gøre dette efter første udkast eller holder sig helt fra det.

Der er mange forskellige apps du kan benytte dig af som forfatter, men Scrivener er manges favorit. Hvis du gerne vil slippe for distraktioner, kan en skrivecomputer også være et godt redskab.

Efter du har skrevet ...

... skal du have nogen til at give din fortælling kritik som du kan bruge til efterfølgende at redigere den. Dernæst skal der læses korrektur hvorefter du kan forsøge at få værket udgivet og markedsført. Det er også på tide at overveje økonomi.

🌟 Guiden til 156 danske forlag

Skrivekunst.dk finder du en omfattende forlagsguide til de danske forlag som udgiver skønlitteratur, hvor du bl.a. kan se hvilken type af værker de hver især udgiver, og hvem der i øjeblikket modtager uopfordrede manuskripter.

0 igangværende skrivekonkurrencer

Der er i øjeblikket ingen skrivekonkurrencer i gang i Danmark.

Der er i øjeblikket ingen skrivekonkurrencer som alle kan deltage i

Oversigt over leksikonet

Nyeste ændringer og tilføjelser

Konflikt(25. september), Personer(13. september), instagram(23. juli), Grundsætning(11. maj), Forlag(11. maj), Handling: Larry Brooks(18. marts), Skrivekurser og -uddannelser(28. april), Forside(21. marts), Worldbuilding(16. marts), Skriveøvelser(16. marts), Skriveøvelse: En typisk dag(15. marts), Skriveøvelser om personer(15. marts), Skriveøvelse: Naturlige grænseskel(15. marts), Skriveøvelse: Geografiske konflikter og alliancer(15. marts), Skriveøvelse: Kontinenternes form og placering(15. marts), Skriveøvelse: Det skjulte paradis(15. marts), Skriveøvelser om worldbuilding(15. marts), Miljø(12. marts), Litteraturtidsskrifter der udgiver skønlitteratur(12. marts), Skrivecomputer(13. november)

Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.